eski dünya maymunları

Fosil kalça kemiği maymunların farklı hareket kabiliyetini gösteriyor

3 dakikalık içerik

Maymunların farklı hareket kabiliyetlerinin nedenine ışık tutan bir çalışma yapıldı.

8 Kasım’da Nature Communications’te yayımlanan yeni bir çalışma, 2009 yılında keşfedilen maymun fosilinin yol gösterdiği bilgileri açıklıyor. Keşfedilen kalça eklemi üzerinde yapılan analizler, maymunların, insanların ve Eski Dünya maymunlarının neden bu kadar farklı hareket ettiğini açıklamaya yardımcı olabilir. 

Çalışmanın baş yazarı Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden paleoantropolog ve evrimsel biyolog Sergio Almécija, “Çalışmamız, Aegyptopithecus‘un (primat) insansı primatlarda bulunmayan antik bir kalça yapısını koruduğunu göstermektedir.” dedi. Almécija ayrıca, “Kalça yapısı söz konusu olduğunda, maymunlar, insanlar ve Eski Dünya maymunlarının uzun zaman önce birbirlerinden ayrıldığı biliniyor. Şimdi bu çalışma, bunların neden bu kadar birbirinden farklı hareket kabiliyetleri olduğunu açıklıyor.” şeklinde konuşarak açıklamasını sürdürdü. 

Çalışmada analiz edilen fosil, 2009 yılında keşfedildi. Fosil, yaklaşık 30 milyon yıl önce Mısır’da ağaçta yaşayan bir tür olan ve hominoidlerin (Eski Dünya insansı maymunlarından bir primat üst familyası) zamanına yakın yaşamış olan Aegyptopithecus’un kalça kemiğiydi. Mısır Çöl bölgesi Fayyum’da fosilleri bulunmuş olan Aegyptopithecus’un, soyu tükenmiştir. 

Görselde, fosilin bulunduğu Mısır’daki Fayyum çöl bölgesi ve kemikler gösteriliyor. Kaynak; Mark Mathison

Kalça kemiğinin iyi korunmuş olması, araştırmacıların, 3D morfometrik analizini çıkarmasına ve hareket kabiliyetinin çıkarılması için ana anatomik bir bölge olan kalça eklemi hakkında ayrıntılı bilgi toplamasına izin verdi. Analizlerde kemik insanlar, şempanzeler ve Victoriapithecus ile Homunculus (soyu tükenmiş Eski Dünya ve Yeni Dünya maymunları) dahil olmak üzere diğer soyu tükenmiş ve modern türlerle karşılaştırıldı.

Bulgular, her bir grubun farklı çevre koşullarında başarılı olabilmek için uzmanlaşırken, farklı bir hareket kabiliyeti geliştirdiğini gösteriyor. Ek olarak, evrimsel modellemeler, büyük maymunların -orangutanlar, şempanzeler ve goriller dahil- bağımsız bir şekilde, ağaçlık habitatlarda geniş ve esnek bir harekete izin veren benzer kalça eklemi anatomisini geliştirmiş olabileceğini ileri sürüyor. 

Kaynaklar;

Nature Communications

Science Daily