Tardigrad, tardigrade, tardigrado, su ayısı gibi isimlerle bilinen mikroskobik canlının yaşam iç güdüsünün ne kadar güçlü olduğunu, yüzyıllarca her ortamda nasıl hayatta kalabildiğini merak ettiniz mi?

1Radyasyon onlar için ışıktan farksız.

Çok yüksek radyasyon seviyelerine maruz kalsalar da hayatta kalabiliyorlar. Tardigradlar 5000 Gy radyasyona kadar dayanabiliyorlar, insanlar için ise 5-10 Gy ölümcül dozlar.
2Tardigrad uzay boşluğunda yaşayabilir

Dış uzayda hayatta kalabilen ilk canlılar. FOTON-M3 misyonunda BIOPAN aracında yapılan deneylerde uzay vakumuna ve güneş radyasyonuna maruz bırakılan tardigradların bir kısmının canlılıklarını sürdüğü gözlemlendi.
3Ateş bile zarar veremiyor

Tardigradlar ekstrem sıcaklıklarda ölmüyorlar. Örneğin, -20 °C 30 yıl canlılıklarını muhafaza edebiliyor, 151 °C’ den canlı çıkabiliyorlar! Ya da kısa süreli olarak -200°C’ye maruz bırakılsalar da yaşayabiliyorlar.
4Suya ihtiyaç duymadan 10 yıl yaşayabiliyorlar
Dehidrasyon bir problem değil. Tardigradlar için susuz kalmak ve kurumak diğer canlılar gibi bir sorun değil. 10 yıl kuru formda kalan tardigradlar tekrar yaşamsal özelliklerine kavuşabiliyorlar. Ayrıca çok düşük sıcaklıklara maruz bırakılan örnekler vücutlarındaki su oranını %85’ten %3’e düşürüyorlar.
5X-Ray ışınımlarından zarar görmüyorlar
Tardigrad genomunda bulunan Dsup geni tardigradların DNA’sını yüksek X-ray ışınımından koruyor. Dsup genini insan hücre hatlarına klonlayan bilim insanları, insan hücrelerininde X-ray’e karşı %40 daha dayanıklı olabileceğini göstermiş.
–