Elon Musk, nöroteknoloji şirketi Neuralink‘in “makine zekasıyla biyolojik zekayı birleştirecek” yerleştirilebilir bir “beyin çipi” geliştirdiğini açıklamıştı. Aynı açıklamada Musk, çipin bir kişinin beynine iki milimetre bir delik açılarak takılacağını söylemişti.
Musk, bu tür cihazların insanlara yapay zeka (AI) kıyameti senaryosunda yardım edeceğini savunuyor. Yapay zeka kıyameti, AI’nın insan zekasını geride bıraktığı ve gezegenin kontrolünü insan türünden uzak tuttuğu bir senaryodur. Musk, “İyi huylu bir AI senaryosunda bile geride kalacağız. Ama bir beyin-makine arayüzüyle, gerçekten ilerleyebiliriz. AI ile birleştirme seçeneğine de sahibiz. Bu son derece önemli.” dedi.
Bununla birlikte, kimi bilim insanları böyle bir cihazın yapay zeka kıyameti ortaya çıkmadan önce insanların “kendi kendini yok etmesine” yol açabileceği konusunda uyarıyor. The Financial Times gazetesine konuşan bilişsel psikolog ve filozof Susan Schneider, insan beyinlerini AI ile birleştirmenin “insan aklı için intihar” olacağını söyledi. Schneider, bilim kurgu yazarı Greg Egan’dan ilham alan bir varsayımsal senaryo ortaya koydu:
“Doğar doğmaz, bir AI cihazının beyninize yerleştirildiğini düşünün. Bu cihaz, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı taklit etmek için sürekli beyninizin aktivitesini izliyor. Siz yetişkin olduğunuzda, cihaz beyninizi mükemmel bir şekilde yedeklemiş oldu, sonucunda artık tıpkı sizin gibi düşünebiliyor ve davranabiliyor. O zaman, orijinal beynini cerrahi olarak çıkartıp, yeni beynini cihaz yapıyorsun.”
Schneider, “Bu noktada, gerçek siz hangisi? Biyolojik beyniniz mi yoksa cihaz mı?” diyerek bir soru yöneltiyor. Schneider, bir uyarıda bulanarak, “AI tabanlı geliştirmeler, nörolojik faaliyeti desteklemek için kullanılabilir. Ancak normal işleyen sinir dokusunu değiştirmek yerine geçerse, bir insanın hayatını sonlandırabilir.” dedi.
Teknoloji şu anda beynimizin tamamını bir çipte yedekleyebilecek durumda değil. Musk’un henüz önerdiği şey, demans (bunama) ve hareket bozuklukları gibi nörolojik hastalıkları tedavi etmek için Neuralink’in cihazını kullanmak.
Neuralink “beyin çipi” ile ne yapmak istiyor?
Nöroteknoloji şirketi Neuralink, Bluetooth özellikli implantları insan beynine yerleştirerek, birçok hastalığa sahip insanlarda motor işlevini onarabileceğini iddia ediyor. Çip, Apple’ın Macbook’ları tarafından kullanılan adaptörle aynı USB-C bağlantı noktasına sahip. Çip ayrıca, Bluetooth aracılığıyla kulağa takılan küçük bir bilgisayara veya kullanıcının kontrol edebileceği bir iPhone uygulamasına bağlanabiliyor. Musk, cihazın 3 binden fazla elektrota sahip olduğunu ve elektrotların saç telinden bile daha ince sicimlere bağlandığını söylemişti. 1.000 nöronun aktivitesini izleyebilen elektrotlar ile şirket, beynin belirli bir bölgesini takip edebilmeyi hedefliyor.
Neuralink, cihazların hafıza artışı arayanlar veya felçli, kanser hastaları, kuadriplejili (kolları ve bacakları tutan felç şekli) kişiler tarafından kullanılabileceğini söylüyor. Elon Musk, ilk insan denemelerin 2020 sonunda başlayacağını duyurmuştu.
Kaynaklar;