Dünya Uzay Haftası; 4-10 Ekim

4 dakikalık içerik

Dünya Uzay Haftası, küresel çapta kutlanıyor.

İnsanlığın koşullarının iyileştirilmesine katkı için oluşturulan Dünya Uzay Haftası, uluslararası bir bilim ve teknoloji haftasıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1999 yılında her yıl 4-10 Ekim tarihleri arasında Dünya Uzay Haftası düzenleneceğini açıkladı. BM’nin bu tarihleri seçmesinin iki anlamı var;

  • 4 Ekim 1957: İlk insan yapımı Dünya uydusu olan Sputnik 1 başlatıldı.
  • 10 Ekim 1967: Ay ve Diğer Gök Cisimleri Dâhil, Uzayın Keşif ve Kullanılmasında Devletlerin Faaliyetlerini Yöneten İlkeler Hakkında Antlaşma imzalandı.

Sputnik 1 ile 1957 yılında uzay çağı başladı. 4 Ekim 1957’de Sputnik 1 başarıyla fırlatıldı ve Dünya’nın yörüngesine girdi. ‘Sputnik’ kelimesi esasen ‘yoldaş gezgin’ anlamına geliyordu ancak modern Rusça’da ‘uydu’ ile eşanlamlı hale geldi. Sputnik 1 ile Soğuk Savaş yıllarında “Uzay Çağı” başlamış oldu. Sputnik 1, pilleri bitinceye kadar üç hafta boyunca sinyal gönderdi. Bundan sonra uydunun yörüngesi görsel olarak izlenmeye devam edildi. Yörüngesi gitgide alçalan Sputnik 1, fırlatmadan 92 gün sonra, 4 Ocak 1958’de atmosfere girerek yandı. Sputnik 1, yörüngede 1.400 tur atmış, 70 milyon km yol kat etmiştir.

Dünya Uzay Haftası nerede ve nasıl kutlanır?

Dünya Uzay Haftası, dünya çapında uzay ajansları, havacılık şirketleri, okullar, planetaryum (gezegenevi), müzeler ve astronomi kulüpleri tarafından ortak bir zaman diliminde düzenlenen uzay eğitimi ve tanıtım etkinliklerinden oluşmaktadır.

2017 yılında, Dünya Uzay Haftası, 82 ülkede yapılan 4 binin üzerinde etkinliklerle rekor kırdı. 2007’den beri Dünya Uzay Haftası etkinliklerine 2 milyondan fazla katılımcı katıldı ve medyada yaklaşık 500 milyon içerik yayımlandı.

Dünya Uzay Haftası, Dünya Uzay Haftası Birliği’nin (WSWA) desteğiyle Birleşmiş Milletler tarafından koordine edilmektedir. WSWA, kendi ülkelerinde Dünya Uzay Haftası’nı kutlamak isteyen toplulukları destekleyerek Ulusal Koordinatörler ekibini yönetmektedir.

Dünya Uzay Haftası’nın amaçları nelerdir?

  • Uzayın tanıtımında ve uzayla ilgili eğitimlerde büyük bir güç sağlamak,
  • Dünyanın dört bir yanındaki insanları uzaydan sağlanan faydalar hakkında eğitmek,
  • Sürdürülebilir ekonomik kalkınma için uzayın daha fazla kullanılmasını teşvik etmek,
  • Uzay programlarına halkın desteğini göstermek,
  • Gençleri bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik konularında heveslendirmek ve
  • Uzaya erişim ve eğitim alanında uluslararası işbirliğini teşvik etmek.

Kaynaklar;

World Space Week

NASA-Sputnik 1

Vikipedi-Sputnik 1