Dinozor sonrası döneme ait önemli memeli fosilleri bulundu. Fosiller, yaklaşık 1 milyon yıllık süreçte dünyanın asteroid darbesinden sonra nasıl toparlandığına ışık tutuyor.
66 milyon yıl önce, 10 km çapında olduğu düşünülen dev bir asteroidin Dünya’ya çarparak yaşamı uzun yıllar baskıladığı ve pek çok yok oluşa sebep olduğu biliniyor. Asteroid darbesinin ardından Dünya üzerindeki canlıların yüzde 75’i yok oldu. Bunlardan adını en sık duyduğumuz canlı da dinozorlardı.
Asteroid darbesinin ardından pek çok tür yok olsa da, dünya kendini yavaş yavaş toparladı ve memeliler ile çiçekli bitkiler ortaya çıkmaya başladı. Ancak bilim insanları ortaya çıkan bu türlere ilişkin çok az bilgiye sahip. 24 Ekim günü Science‘da yayımlanan çalışmaya göre, Denver Doğa ve Bilim Müzesi‘nden paleontologlar, çarpışmanın ardından memelilerin, bitkilerin ve sürüngenlerin nasıl iyileştiği ve geliştiği konusunda bir pencere sunuyor. Araştırmanın başını paleontolog Tyler Lyson çekti.
40 memeli kafatası dahil 7 bin fosil çıkarıldı

Araştırma ekibi, Colorado’daki adeta fosil alanı olan Corral Bluffs‘da birçok türe ait fosil çıkardı. Bölge, 27 kilometrekarelik bir alanda oldukça zengin bir fosil yatağı. Corral Bluffs bölgesi, dünyada Kretase-Tersiyer yok oluşundan sonraki 1 milyon yıl içinde bir dizi zaman dilimini temsil eden çok sayıda hayvan ve bitki fosiline sahip olduğu bilinen tek yer. Ekip, üç yıl içinde bölgede 16 memeli türü, 233 bitki türü, 37 binden fazla polen tanesi ile birlikte toplamda 7 binden fazla fosil keşfetti. Araştırmacılar, 40 memeli kafatası çıkardıklarını belirtti.
Çalışmada, bölgenin çarpışmadan önceki durumuna ilişkin tahminler sunuldu; bölge, biyoçeşitlilik açısından zengindi, ormanlarla kaplıydı, dinozorları ve kirpi boyutunda memeli türlerini barındırıyordu. Bölgede, çarpışmanın ardından geriye yalnızca sıçan büyüklüğünde canlılar kalmıştı. Araştırmacılar, asteroid darbesinin ardından yaklaşık 100 bin yıl içinde öncekinden daha büyük türlerin çoğaldığını; önce palmiye ve eğrelti otlarının geliştiğini; ardından bunların yerini ormanların aldığını söylüyor. 300 bin yıl içinde ise kunduz büyüklüğünde memeliler ortaya çıktı. 700 bin yıl içinde darbeden sağ çıkan memeli türlerinden 100 kat daha büyük olan kurt boyutlarındaki memeliler çoğaldı. Araştırmacılar, ayrıca baklagil familyasından ilk bitkilerin de bu dönemde ortaya çıktığını vurguluyor.
Edinburgh Üniversitesi’nden paleontolog Steve Brusatte, çalışmanın önemini vurgulayarak, “Bu keşif, tüm paleontologların hayal ettiği keşiflerden biriydi.” dedi.
Bilim insanları, bu verilerin yalnızca Corral Bluffs bölgesinden çıkan kalıntılardan elde edildiğinin altını çizerek, küresel bir fikir ileri süremeyeceklerini belirtti.
Kaynak;