coronavirus karantina
/

Coronavirus salgınında son durum : 05/02/2020-12:00

16 dakikalık içerik

Coronavirus salgınında son durum : 05/02/2020-12:00

  • Dünya’da 2019-nCoV son durum: 24 567 tespit edilmiş vaka.
  • Çin’de 2019-nCoV son durum:  Şüpheli 23 260 vaka
  • Çin’de 2019-nCoV son durumu: Toplam 24 349 tespit edilmiş vaka
  • Dünya’da 2019-nCoV son durumu: Toplam 493 ölümlü vaka
  • Dünya’da 2019-nCoV son durumu: Toplam 910 iyileşen hasta
  • Türkiye’de henüz vaka görülmedi.
  • Belçika‘da ilk defa yeni coronavirüs bulaşan biri tespit edildi.
  • Hong Kong‘da ve Japonya‘da iki turistik yolcu gemisi karantinaya alındı. Hong Kong’daki yolcu gemisinde yaklaşık 1800 yolcu bulunuyor. Yolcuların bazılarında semptomlar var ve 80 yaşında hasta bir yolcu bulunuyor. Japonya’da Tokyo’ya yanaşan turistik gemi de ise 3711 yolcu bulunuyor. Semptom gösteren 273 yolcuya 2019-nCoV testi yapıldı ve 10 kişide virüs olduğu tespit edildi. (Kaynak, Kaynak) (Kapar Fotoğrafı: Foto: KYODO/REUTERS ,Japonya, Diamond Princesses Cruise Gemisi’nden tahliye edilen hasta yolcu. )

Yeni Coronavirüs HIV’le ilişkili mi?

Coronavirus salgını, ülkelere göre dağılım: 5 Şubat 2020

Ülke Tespit Edilmiş Vakalar Ölüm
Çin 24,337 491
Japonya 33 0
Tayland 25 0
Singapur 24 0
Hong Kong 18 1
Güney Kore 18 0
Avutralya 13 0
Almanya 12 0
Tayvan 11 0
Amerika 11 0
Macau 10 0
Malezya 10 0
Vietnam 10 0
Fransa 6 0
Kanada 5 0
Birleşik Arap Emirlikleri 5 0
Hindistan 3 0
Filipinler 3 1
İtalya 2 0
Rusya 2 0
İngiltere 2 0
Belçika 1 0
Kamboçya 1 0
Finlandiya 1 0
Nepal 1 0
İspanya 1 0
Sri Lanka 1 0
İsveç 1 0
28 Bölge 24,567 493

2019-nCoV Güncel durum takip siteleri listesi

Güncel durumla ilgili uluslararası kurumların hazırladığı harita ve raporları aşağıdaki bağlantılardan takip edebilirsiniz :

Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilgilendirme Sayfasını Ziyaret edin

Sağlık Bakanlığı Coronavirus bilgilendirme sayfasını mutlaka ziyaret edin. BURAYA tıklayabilirsiniz.

Coronavirüs hakkında soru cevaplar

Sağlık Bakanlığının hazırladığı soru cevap sayfasında pek çok detaylı bilgilendirme yer alıyor. Bunlardan bazılarını örnek olarak aşağıda paylaşıyoruz:

1. Coronavirusler nedir?

Soğuk algınlığına neden olan coronavirusler her yıl genellikle mevsimsel grip döneminde görülmektedir. İnsanlarda dolaşımda olan ve çoğu soğuk algınlığına neden olan Coronavirus alt tipleri HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV’dir. Ayrıca Coronavirusler, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (SARS-CoV) gibi ağır hastalıklara da sebep olmuştur.

4. Yeni Coronavirus (2019-nCoV) nedir?

Yeni Coronavirus (2019-nCoV); daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Coronavirus alt tipidir ve 7 Ocak 2020’de tanımlanmıştır.

9. Yeni Coronavirusun (2019-nCoV) neden olduğu semptomlar ve komplikasyonlar nelerdir? 

Asemptomatik (bulgusu olamayan) olguların olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmemektedir. En çok karşılaşılan semptomlar ateş, öksürük ve solunum sıkıntısıdır. Ancak şiddetli olgularda pnömoni, ağır akut solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

12. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı çalışmalar nelerdir?

Bakanlığımız tarafından hastalıkla ilgili dünyadaki gelişmeler ve hastalığın uluslararası yayılımı yakından takip edilmektedir. Hastalığın yayılımına yönelik ilk haberlerin alınmasının ardından hastalık yakından takip edilmeye başlanmıştır. Yeni Coronavirus (2019-nCoV) hastalığına yönelik Risk Değerlendirme ve Bilim Kurulu toplantıları yapılmıştır. Konunun tüm tarafları (THY, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel müdürlüğü, gibi tüm paydaşlar) sürece dahil ederek olay takip edilmeye ve toplantılar yapılmaya devam edilmektedir. 7/24 çalışma esasına göre ekip oluşturulmuştur. Ülkemizde, Dünya Sağlık Örgütünün önerileri ile paralel olarak gerekli önlemler alınmıştır. Havalimanları ve deniz giriş noktaları gibi Ülkemizin giriş noktalarında riskli bölgelerden gelebilecek hasta yolcuların tespitine yönelik önlemler alınmış ve hastalık şüphesi varlığında yapılması gerekenler belirlenmiştir. Hastalığa yönelik tanı, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırlanmıştır. Tespit edilen vakalara yönelik yönetim algoritmaları oluşturulmuştur ve ilgili tarafların görev ve sorumlulukları tanımlanmıştır. Rehberde ayrıca vaka görülen ülkelere gidecek veya oralardan gelecek kişilerin yapması gerekenler de yer almaktadır. Sürekli güncellenen bu rehbere Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesinden ulaşılabilmektedir. Ayrıca olası vaka tanımına uyan kişilerden solunum yolu numunesi alınarak numune sonucu çıkana kadar sağlık tesisi koşullarında izole edilmektedir.

14. Hastalığa Yakalanmamak İçin Öneriler Nelerdir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Coronavirüs (2019-nCoV) için de geçerlidir. Bunlar;

  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
  • Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
  • Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
  • Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve yüzün kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

17. Hastalık tanısı için Ülkemizde neler yapılmaktadır?

Güncellenen vaka tanımları doğrultusunda 2019-nCoV hastalığı olası olan kişilerden numune alınmakta ve tanıyı teyit için gerekli incelemeler yapılmalıdır. Hastalık olasılığının düşünüldüğü kişilerden solunum yolu örneği alınarak Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında değerlendirilmektedir. Laboratuvarlarda solunum yolu numunelerinde önce pancoronavirüs testi yapılmakta, pozitif çıkan numunelerde sekans analizi yapılarak hastalığın tanısı net olarak konulabilmektedir.

26. Genel enfeksiyondan korunma önlemleri nelerdir?

El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.

Öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat edilmesi, mümkünse kalabalık yerlere girilmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve yüzün kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.

VAKA GÖRÜLEN ÜLKELERE GİDECEK KİŞİLERİN YAPMASI GEREKENLER

Coronavirus vakası görülen ülkelere seyahat edeceklerin Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehberden vaka görülen ülkelere gidecek kişilerin yapması gerekenler kısmını dikkatli okuyunuz.

  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla teması en aza indirmelidir.
  • Yaşlı ve altta yatan hastalığı olanlar riskli bölgeye yolculuklarını izleyen doktorlarına ve seyahat sağlığı personeline danışarak planlamalıdır.
  • Gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi).
  • Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçınılmalıdır.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.

Sporadik ve kümesel 2019-nCoV vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, bu ülkelerde bulunduğu sürede ateş ve öksürüğün eşlik ettiği ciddi akut solunum sistemi enfeksiyonu gelişmesi durumunda hemen ilgili yerlere haber vermesi, öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat etmesi, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve yüzünü kapatması , mümkünse maske kullanması önerilir.

Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir.

DETAYLI BİLGİ İÇİN MUTLAKA BURADAKİ SAĞLIK BAKANLIĞI REHBERİNE BAKINIZ.

2019-nCoV – Coronavirus’ten nasıl korunmalı?