coronavirus nedir nasıl korunulur
/

Coronavirus nedir? Nasıl önlem alınmalı!

7 dakikalık içerik

Coronavirus, geçtiğimiz ocak ayında Çin’de binlerce kişiye bulaştı ve 2000’e yakın insanın ölmesine sebep oldu. Çin’de ağır karantina önlemleri uygulanırken, dünyanın pek çok yerinde yolcular tarandı ve önlemler alındı.

Coronavirus en son Türkiye’nin sınır komşusu İran’da can aldı ve karantina önlemleri başladı. Coronavirus nedir? Nasıl önlem alınmalı konularını detaylı olarak yazdık.

Coronavirus nedir?

Coronavirus bir virüs grubunun genel ismidir. Hastalık yapan ve yapmayan pek çok virüs bu gruba dahildir. Son günlerde gündemde olan yeni Coronavirus ise daha önce hiç tespit edilmemiş yeni bir virüs türüdür. Bu virüse ilk başta 2019-nCoV ismi verilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise virüsün ismi değiştirildi ve virüse SARS-CoV-2 ismi verildi.

SARS-CoV-2 olarak isimlendirilen bu virüsün sebep olduğu hastalığa ise Covid-19 hastalığı deniyor.  Covid-19 insanlarda 3 gruba ayrılabilecek şekilde hastalığa sebep oluyor. Bir grup insan ve çoğunluğu hafif soğuk algınlığı şeklinde etkiliyor ve üst solunum yolunu tutuyor. Bu durumda hastalar günlük hayatlarını sürdürebildikleri ve seyahat edebildikleri için virüsü daha çok dağıtabiliyorlar. İkinci grupta ise zatürreye sebep oluyor ve hastalar yatarak iyileşiyor. Üçüncü grupta ise genel olarak hastalar şiddetli zatürreye tutuluyor ve medikal destekle iyileşebiliyorlar. İkinci ve üçüncü gruptaki hastalar ilk guruba göre daha az sayıda olsalarda, ilk grubun virüsü kolayca heryere taşıyabilmesi önemli bir nokta olarak öne çıkıyor.

Bu bilgiler henüz tespit edilemiş vakalarda görünenlerin ortalama olarak değerlendirilmesiyle elde edilen bilgiler. Covid-19 hastalığı ve buna sebep olan SARS-CoV-2 virüsü hala tam olarak çözülebilmiş değil. Bu virüse ve hastalığa karşı henüz geliştirilmiş etkin bir ilaç yok. İyileşen insanlar medikal destek ve kendi bağışıklık sistemleri ile iyileşmekte. Ancak dünyanın her yerindeki çeşitli araştırmacılar daha iyi ve hızlı tespit yöntemleri, ilaç ve aşı geliştirmek için zamanla yarışarak çalışıyorlar.

Coronavirus’ten nasıl korunmalıyız?

Coronavirüs’ten yani SARS-CoV-2’den en etkin korunma yöntemi temel hijyene dikkat etmek ve sık sık elleri yıkamaktan geçiyor. Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık insan grubuna girince eller yüz ve gözlere götürülmemeli, sonraysa eller en az 20 saniye sürecek şekilde sabunla iyice  yıkanmalı.

Coronavirüsle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ilk günden itibaren titiz ve sıkı bir çalışma yürütüyor. Pek çok hastaneden karantina tedbirleriyle ilgili asılsız haberler medyada dolaşmakta. Ancak Sağlık Bakanlığı tedbirli ve protokollere uygun yaklaşımı takip ettiği için, en küçük bir ihtimalde dahi karantina tedbirini uyguluyor ve bu konuda sistemini çalıştırıyor. Bu sebeple her karantina tedbirine korkuyla yaklaşmak gerekmiyor.

Coronavirüs’ten etkin olarak nasıl korunulacağına dair Sağlık Bakanlığının tedbirleri ve önlemleri takip edilmeli ve bu tavsiyelere uyulmalıdır. Aşağıda bunların bazılarını sizinle aşağıda paylaşıyoruz. Sağlık Bakanlığı bilgilendirme sayfasından daha detaylı olarak bilgilendirmeleri mutlaka okuyunuz. BURAYA tıklayarak bilgilendirme sayfasına gidebilirsiniz.

Coronavirus nasıl bulaşır?

Hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Hastalığa yakalanmamak için öneriler nelerdir?

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının genel bulaşma riskini azaltmak için önerilen temel ilkeler Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) için de geçerlidir. Bunlar;

– El temizliğine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır. Antiseptik veya antibakteriyel içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir.
– Eller yıkanmadan ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.
– Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
– Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra eller sık sık yıkanmalıdır.
– Bugün için ülkemizde sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yoktur. Herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişinin öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnunu kapatması, mümkünse tıbbi maske kullanması önerilmektedir.