Çin Hükümeti’nin yaptığı araştırmalar Çin’de gerçekleştirilen klinik deneme çalışmalarına ait verilerin %80’in uydurma olduğunu ortaya çıkardı.
Bu araştırma raporuna göre hilelerin araştırmanın her seviyesinde olduğu ve ayrıca ilaç firmalarının özellikle yan etki lerle ilgili verileri ortadan kaldırdığı belirlendi. Rapor sonucunda üretim lisansı almak için bekleyen ilaç başvurularının %80’i iptal edildi.
Chinese State Food and Drug Administration (SFDA)’ın yürüttüğü çalışmada yeni başvuru yapmış ilaçlarla ilgili olan 1622 klinik deneme verisi incelendi. Sonuç olarakta pek çok verinin eksik, yanlış ya da analiz edilemez olduğu ortaya çıktı. Sadece bununla da kalmayan inceleme sonucunda daha önceden klinik denemeleri yapılan ilaçlarda da aynı problem ortaya çıktı. Klinik denemelerde ilaç şirketlerinin isteklerine göre verinin manipüle edildiği gösterildi.
Ancak bu raporda en can alıcı nokta, bu hileli davranışın çok yaygın olması oldu. Sadece belirli araştırma gruplarında böyle bir davranış beklenirken, ortaya çıkan durum neredeyse herkes bir şekilde bu veri manipülasyonu ve hileli klinik deneme çalışmaları içinde yer almakta.
Çin farma endüstrisi ciddi bir problemle yüzyüze bulunuyor. Kağıt üzerinde klinik deneme uygulamaları 3 fazlı araştırma gibi kurallarla batı dünyası standartlarına sahip olsa da, uygulamada uydurulmuş verilerin kullanılması bu düzenlemeleri aşmaları için yeterli oluyor. SDFA’nın raporu Economic Information Daily Newspaper’da yayınlanmış durumda. Ancak raporun İngilizce sürümü bulunmamakta.
Adını vermeyen bir baş hekim ise Radio Free Asia‘da verdiği röportajda aslında uydurma data kullanımının bilinen bir durum olduğu ve herkesin yaptığını söylemekte.