Bu karıncalar tüyleri tuzak olarak kullanıyor

4 dakikalık içerik

Karıncalar besin bulmak için çok farklı metodlara sahipler. Bu methodlara tüylerden yapılmış tuzaklar da son araştırmalarla eklendi. Karınca türü Pheidole oxyops, avlanma taktiği olarak tüyleri kullanıyor. Üstteki fotoğrafta gördüğünüz tüyler, aslında bir tuzağı maskeliyor.

Düşmüş tüyler zararsız görünebilir ancak tropik Brezilya savanlarındaki böcekler, bu türlere yaklaşma konusunda iki kez düşünmeli. Yeni araştırmalar, Pheidole oxyops karıncalarının bazen yeraltı yuvasının tek girişinin etrafına diğer canlılar için yem olarak tüyleri yerleştirdiğini ileri sürmekte. Bu davranış, avlarını aktif olarak avlamak yerine, yem ya da tuzak kullanan karıncaların alışılmışın dışında bir örneğini gösteriyor.

Karıncalar ve Tuzaklar

Viçosa Federal Üniversitesi‘nden ekolog Inácio Gomes, karıncaların yuva tuzakları hakkında araştırmalar yaptı ancak hiçbir bilimsel açıklama bulamadı. Önce şehir parklarında ve üniversite kampüsünde karınca yuvası girişlerinin etrafındaki tüyleri fark etti ve bilimsel literatürde iki hipotez buldu; bu tüyler kuru bölgelerde sabah çiğ toplayabilir ya da yemlemek için kullanılabilir.

Gomes, her iki fikri de deneysel olarak test eden çalışmada baş yazarı. Araştırmacılar hazır bir ıslak pamuk topları tedarik etti ancak karıncaların hala tüy topladıklarını ve su için kullanmadıklarını fark etti. Ekip, etraflarında tüyleri olan yapay tuzakların, olmayanlara göre daha fazla eklem bacaklıları yakaladığını gözlemledi.

Gomes, kurt, yay kuyruk böceği veya diğer karınca türleri gibi avların düştüğünü, yuva girişinin yumuşak duvarlarının dışarı çıkmalarını zorlaştırdığını ve karıncaların onları hızla öldürdüğünü açıkladı.



Karıncalarda yuvadan çıkmadan avlanma taktiği

Karınca tuzaklarıyla ilgili çalışmada Gomes’in araştırmasında yer almayan Harvard Üniversitesi’nden biyolog Helen McCreery, çalışmanın “gerçekten harika” ve başarılı olduğunu söylüyor. McCreery, karıncaların bu davranışını, dikkat çekici olarak nitelendirerek, “Kesinlikle karıncaların yuvalarını terk etmeden yiyecek edinmelerine dair çok az örnek var.” dedi.

McCreery, karıncaların tüyleri kullanarak nasıl avı çektiğini merak ediyor. Bu konuda Gomes, kokusunun ve şeklinin potansiyel olduğunu ileri sürerek, “Genel olarak, toprak böcekleri çok meraklıdır. Karınca tuzakların bu kadar etkili olmasının nedeni de budur.” şeklinde ifadelerle açıklık getirdi.

Bilim insanları da vahşi örnekleri yakalamak için benzer tuzaklar kullanıyor.

Ekip, P. oxyops‘un tek başına ya da diğer karınca türleri gibi gruplar halinde beslendiğini ama daha uzun süren kurak mevsim boyunca tüy tuzaklarıyla avlanmayı desteklediklerini söyledi.

Kaynak;

Scientific American