Amerika Birleşik Devletleri Minnesota’daki bir tıp merkezi olan Mayo Clinic, yaptığı çalışmada “Yaşayan Böbrek Donörü Ameliyatı”nın çoğu hasta için düşük riskli olduğunu doğruladı.
Araştırmaya göre laparoskopik cerrahi ile böbrek bağışlayan kişiler için majör komplikasyon riskinin minimum olduğu açıklandı. 20 yıllık bir arka plana sahip olan bu çalışmada 3 binden fazla canlı böbrek donörü incelendi. Tüm bu çalışmadaki hastaların yalnızca yüzde 2,5’inin majör komplikasyonlar yaşadığı ve hepsinin de tamamen iyileştiği vurgulandı.
“Hayat Kurtaran Bu Ameliyatın Son Derece Güvenli Olduğunu Gördük”
Mayo Clinic’te Nakil Cerrahisi Bölüm Başkanı ve çalışmanın ortak yazarı olan Dr. Timuçin Taner yapılan çalışmanın pek çok hasta için güven verici olduğunu söyleyerek, “Bu çalışmanın sonuçları, canlı böbrek donörü olmayı düşünen bireyler için son derece güven verici. Deneyimli nakil merkezlerinde gerçekleştirildiğinde hayat kurtaran bu ameliyatın son derece güvenli olduğunu gördük” diye konuştu.
ABD’de yaklaşık 90 bin kişinin hayat kurtarıcı böbrek nakli beklediği biliniyor. Bu nedenle bu araştırma oldukça önemli görülüyor. Çünkü canlı bir donörden yapılan nakil, hastada çok daha iyi sonuçlar alınmasına yol açıyor. Canlı donörlerden alınan böbreğin ölen donörden alınan böbreğe göre daha uzun süre işlev gördüğü de vurgulanıyor.
Bu Alanda Yapılan Şimdiye Kadarki En Büyük Araştırma
Gerekleştirilen bu çalışmanın laparoskopik cerrahi yoluyla canlı böbrek bağışı ile ilişkili riskleri inceleyen şimdiye kadarki en büyük araştırma olduğu düşünülüyor. Çalışma, 1 Ocak 2000 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında nakil merkezinde, laparoskopik canlı böbrek donörü ameliyatı geçiren 3.002 canlı böbrek vericisini içeriyordu. Araştırmacılar donörlerin ameliyattan 120 gün sonrasına kadar meydana gelen komplikasyonlarını izledi.
Genel olarak, hastaların yüzde 12.4’ünde ameliyat sonrası komplikasyonlar gelişti. Bu hastalardan çoğu insizyonla ilgili bir enfeksiyon veya fıtık yaşıyordu. Meydana gelen komplikasyonların çoğu, çalışmanın erken döneminde meydana geldiği ve hiçbir hastanın ölmediği açıklandı. Ayrıca araştırmacılar, bu komplikasyonların yüzde 76’sının hasta taburcu edildikten sonra gerçekleştiğini keşfetti.
Donörlerin Takibi Önemli!
Dr. Taner bu çalışmanın, söz konusu cerrahi prosedürün güvenliğini pekiştirdiğini belirterek, “Çalışma bağıştan sonra bağışçıların takibinin önemini vurguluyor. Bu, oluşabilecek herhangi bir komplikasyonun, uzun vadeli bir hasar olmadan hızlı bir şekilde tedavi edilmesini sağlıyor” dedi.
Kaynak: https://www.eurekalert.org/