Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) aylık dergisi Bilim ve Teknik’in Şubat sayısı bayilerdeki yerini aldı. Bilim ve Teknik’in bu ayki sayısında su ayılarından, uydularda kullanılan güneş panellerine kadar birbirinden ilgi çekici konular ele alınıyor.
Bilim ve Teknik şubat ayı sayısı bayilerdeki yerini aldı ve abonelerine ulaştı. Bu ayki Bilim ve Teknik’in kapağı ve en dikkat çekici konusu tardigradlar oldu. Tardigradlar yani diğer adıyla su ayıları, uç koşullara karşı sıra dışı dayanıklılıkları ile tanınıyor. Bu mikroskobik hayvanlar özellikle son yıllarda bilim dünyasının popüler bir maskotu haline geldi. Bilinen 1100’ün üzerinde türü bulunan tardigradların büyük bölümü isminin aksine karasal ortamda yaşıyor. Tardigradların en eski bulguları 500 milyon yıl öncesine dayanan fosiller olarak biliniyor. Tardigradlar hakkında şubat sayısında, kuruduktan sonra tekrar canlanabilmeleri, tun halleri, uç koşullara karşı dayanıklılıkları ve bunlara karşın sorunları hakkında geniş bilgilere yer veren alt başlıklar bulunuyor.
Bilim ve Teknik yine ilgi çekici konular ele alıyor
Bilim ve Teknik’te ayrıca Uluslararası Kilogram Prototipi’nin (IPK) 130 yıl sonra görevini sonlandırıp yerini Planck sabitine bırakması ile kilogramın tanımındaki değişikliğe yer veren makale de var. Uydularda kullanılan güneş panelleri konulu makale ve kütleçekimsel zaman genişlemesini ölçebilecek atom saatinin geliştirilmesi hakkındaki yazılar da derginin bu ayki dikkat çekici başlıkları arasında.