hatıra avcılığı

Bilim insanları hatıra avcılığının tamamen yasaklanmasını istemiyor

5 dakikalık içerik

Hatıra avcılığı tamamen yasaklanmalı mı, daha geniş kapsamlı bir önlem mi alınmalı? Bilim insanları tartışıyor.

Hayvanların “hatıra” amacıyla avlanması hakkında bir grup bilim insanı açıklama yaptı. 133 bilim insanının destek verdiği mektupta, yasakların hayvanların korunmasına yardımcı olmayacağı ve aslında korumayı “olumsuz yönde etkileyeceği” iddiaları yer aldı.

Avlanma tamamen yasaklanırsa topraklar başka alanlara dönüşebilir

Yazarlardan Oxford Üniversitesi‘nden koruma uzmanı Dr. Amy Dickman, BBC Radio 1’de yayınlanan Newsbeat haber programına konuştu. Dr. Amy Dickman, avlanmaya tamamen karşı olduğunu belirtti ancak kendisi ve meslektaşları avlanmanın tamamen yasaklanması halinde, büyük toprak alanlarının diğer kullanımlara dönüştürüleceğinden şüpheleniyor.

Dr. Dickman’a göre, tam bir yasaklama uygulamak muhtemelen “daha fazla hayvanın ölmesine” sebep olacak gibi görünüyor. Dickman’ın verdiği demeç: “Sosyal medyada göremeyebilirsiniz ancak hayvanlar tamamen yasaklanması durumunda daha fazla ölecek; tuzağa düşmüş, zehirlenmiş veya yerel insanlarla çatışıyor olacak. ‘Hatıra avıyla öldürülen hayvan sayısını azaltacağız’ diyorsak, bu bir kazanç sayılmaz ancak bunun beklenmeyen sonucu yasadışı öldürme ve yaşam alanı kaybı nedeniyle öldürülmüş çok daha fazla hayvanla karşılaşma ihtimalimiz.” 

Hatıra avcılığı yapılan alanlar için fotoğraf turizmi öneriliyor

Bilim insanlarına göre, hatıra avına son verilmesi, toprağın başka kullanımlara dönüştürüleceği ve artık birçok hayvana ev sahipliği yapmayacağı anlamına geliyor. Dickman, “Hatıra avcılığına ayrılan bölgelerde yasaklama olursa, artık bu alanlar için yeni ekonomik gelirler elde edilmek istenecek.” diyerek olası politikalara dikkat çekti. Avlanma karşıtları, hatıra avcılığının yerine bu alanlarda fotoğraf turizmini öneriyor. Fakat Dickman, pek çok alanın fotoğraf turizmi için yeterli çekicilikte bir altyapıya sahip olmadığını düşünüyor.

Yaşa dayalı avcılık sistemi tartışılıyor

Bilim insanları, iyi bir düzenlemenin yapılması ve IUCN (Uluslararası Doğa Koruma Birliği) kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor. Dr. Dickman, bunun, tüm kısıtlamaları gevşetmekle ve herkes için ücretsiz olmakla ilgili olmadığını söylüyor. Dickman, sadece belirli kriterleri karşılayan hayvanların avlanmasını önerdi. “Yaşa ve bölgeye dayalı” bir avcılık sisteminin, daha büyük çaplı avlanmaların ve ölümlerin önüne geçebileceğini belirtti.

Dickman, “Bilim gösteriyor ki 6 yaşından büyük erkek aslanların avlanması zararlı bir etki yaratmaz. Çünkü, o zamana kadar üremiş ve genlerini aktarmış olur. Bu uygulama, Mozambik gibi yerlerde başarılı oldu. Avcıların, davranışlarını değiştirdiği ve sadece daha yaşlı erkek hayvanları avladığı, bunun da daha geniş nüfus üzerinde daha az etkiye sahip olduğu belirlendi.” dedi.

Birçok bilim insanı ise mektubu eleştirdi. Campaign to Ban Trophy Hunting‘in (Hatıra Avını Yasaklama Kampanyası) kurucusu Eduardo Gonsalves eleştirilerini dile getirdi: “Dünyadaki vahşi hayvanların birçoğunun neslinin tükenme tehlikesi var. Avlanma, sömürgeci dönemden kalma vahşi bir uygulamadır ve medeni bir toplumda yeri yok. Tamamen kaldırılması gerekiyor.”

Ancak Dr. Dickman, vahşi yaşamda yaşayan insanların haklarının gözetilmesi gerektiğini ve onlara da fayda sağlayacak finansal alternatif çözümler geliştirilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kaynak;

BBC News