Betül Kaçar, Twitter’dan bir paylaşım yaparak NASA’nın Astrobiology çizgi romanında tasvir edildiğini duyurdu. NASA Astrobiyoloji Enstitüsü’nde astrobiyolog olarak çalışan Betül Kaçar, Arizona Üniversitesi Astroloji bilim dalında yardımcı doçent ve aynı zamanda NASA Erken Kariyer Üyesi.
Betül Kaçar’ın tweeti;
NASA'nin bugun yayınladığı #Astrobiyoloji çizgi romanında çalısmalarımla tasvir edilmişim. Uzayda hayatin başlangıcını tartışıyorum, çalıştığım ilkel proteinlerle galaksi doğuşunu izliyorum, molekül havuzuna düşüyorum… Düşünde bile göremez işler, düşlerin gördüğü işleri. 🌟 pic.twitter.com/VIrwTeiq8m
— Betul Kacar (@betulland) June 25, 2019
Astrobiology dergisi ABD’nin popüler bilim dergileri arasında
İlk görselde, Michael New, “Uzay araştırmaları dünya dışı yaşam sorusunu, meşru bir çalışma alanına dönüştürmüştür.” derken, Kaçar da ona ilaveten, “ve yaşamın kökeniyle ilgili çalışmaları teşvik etti.” şeklinde konuşuyor. İkinci görselde ise Kaçar, “Bugün hücrelere bakabilir ve milyarlarca yıllık evrim boyunca hangi parçaların hayatta kaldığını görebilirdik.” diyor.
Astrobiology çizgi romanları, NASA’nın Astrobiology Magazine dergisinin kapsamında çocuklar için düzenleniyor. Dergi, ABD’de popüler bir bilim dergisidir. Astrobiology, NASA’nın 50 yıllık astrobiyoloji çalışmalarına ithafen hazırlanıyor.
NASA, astrobiyoloji çalışmalarını, “Yaşadığımız çevreyi ve yaşamın bu çevreye nasıl bağlı olduğunu anlamaya çalışıyoruz. Astrobiyologlar olarak, sadece Dünya’yı değil içinde yaşadığımız tüm Evreni içeren bir ortamı inceliyoruz. 2010 yılı, NASA’nın astrobiyoloji çalışmalarındaki 50. yılı oldu.” ifadeleriyle açıklıyor. NASA, 50. yıla özel olarak 2010’dan beri Astrobiyoloji Programı’nın yürütüldüğünü belirterek, “Astrobiyoloji bilimini şekillendiren en önemli insanların ve olayların bazılarının hikayesini dergimizde anlatıyoruz.” ifadelerini kullandı.
NASA’dan Tokyo Teknoloji Enstitüsü’ne Betül Kaçar’ın çalışmaları
Betül Kaçar, ABD’deki araştırmalarına, 19 yaşında, henüz Marmara Üniversitesi’nde öğrenci iken başvurduğu proje ile Amerikan Howard Hughes Tıp Enstitüsü (HHMI) tarafından ödüllendirilmesinden sonra başladı. Doktora çalışmalarını Emory Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına neden olan proteinler üzerine yapan Kaçar, doktora sonrası evrimsel biyoloji ve astrobiyoloji alanına geçiş yaparak kendi araştırma konusunu oluşturmuş, bu çalışması ile NASA Genç Araştırmacı ödülünü ve NASA Astrobiyoloji Enstitüsü ile NASA Egzobiyoloji araştırmacı ödüllerini almıştır. Aynı zamanda genç bilim insanı, çalışmalarını Japonya’da da sürdürmektedir. 2016 yılında Japonya Hükümeti tarafından kurulan Yer-Yaşam Enstitüsü’nde (ELSI) öğretim üyesi daveti alan Kaçar, Tokyo Teknoloji Enstitüsü’ndeki bu görevini de eşzamanlı olarak sürdürüyor.
Kaçar, yer yüzünde kalıntı bırakan mikro-boyuttaki canlıların biyolojik yapısını inceliyor. Kaçar, araştırmalarını, laboratuvarda canlandırdığı geçmişe dair biyolojik yaşamı, güneş sistemi ve dışındaki gezegenlerden elde edilen veriler ile karşılaştırarak yapıyor.
Betül Kaçar, sosyal sorumluluk projelerine de büyük önem vermektedir. Kaçar, eğitim ve bilgiye ulaşmada sıkıntı çeken gençler için dünyadaki tek astrobiyoloji eğitim platformu olan NASA – SAGANet’in kurucularındandır.
Kaynaklar;