Bayburt’ta halsiz düşmüş olan bir yavru vaşak bulundu. Çobanlar tarafından bitkin bir haldeyken bulunan vaşak, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Müdürlüğü’ne teslim edildi.
Çobanlar yavru vaşağı bir mezrada buldu ve ardından DKMP Müdürlüğü’ne durumu bildirdi. Bölgeye gelen DKMP ekibi, vaşağı koruma altına alarak, tedavi için merkeze götürdü. Yavru vaşak, tedavisinin ardından yeniden doğaya bırakılacak.

Nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan vaşak, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından “kırmızı liste“de bulunuyor.
Türkiye vaşak haritası

Vaşak, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’nın kuzey ormanlarında yalnız bir şekilde yaşayan bir kedigildir. Bilimsel adı Lynx olan vaşaklar, soğuk kış aylarında onları sıcak tutan kalın kürke sahiptir. Vaşakların büyük, tüylü pençeleri vardır ve pençelerinin tabanı doğal kar ayakkabısı gibi bir işlev görür. Bu gizemli yaşayan kediler, insanlardan kaçınır ve bu yüzden geceleri avlanır, nadir görülür. Vaşaklar, kulaklarındaki perçemlerin yardımıyla yüksek bir işitme gücüne sahiptir. Örneğin vaşaklar, 76 metre uzaklıktaki bir fareyi kolaylıkla işitebilir.
Kanada vaşağı fareleri, sincapları ve kuşları yer ancak kar ayakkabılı tavşanı (Amerika tavşanı) daha çok tercih eder. Daha büyük olan Avrasya vaşağı, küçük hayvanların yanı sıra geyik ve diğer büyük hayvanları da avlar. Türkiye ve Kafkasya’da yaşayan vaşakların dişileri 24 kg ila 36 kg arasında iken, erkekleri de 32 kg ila 45 kg arasındadır. Bu vaşakların vücut uzunlukları ise 25 cm ila 35 cm arasındaki kuyruklarının eklenmesiyle 170 cm kadardır.
Türkiye’deki vaşaklar IUCN haritasına göre, daha çok Kuzey Doğu Anadolu, Batı Karadeniz (Kastamonu ve çevresi) ve iç Anadolu’ya kayan bir kesimi, Ankara-Eskişehir civarı, Antalya ve çevresi, Adana ve Hatay çevresinde bulunuyor.
Kaynaklar;