Astrobiyoloji Konferansı 30 Kasım’da ODTÜ‘de (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) düzenlenecek.
Bu yıl 3. düzenlenecek olan Astrobiyoloji Konferansı, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’nda 30 Kasım 2019 tarihinde gerçekleşecek. ODTÜ Amatör Astronomi Topluluğu ve ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu üyelerinin biraraya gelerek düzenledikleri Astrobiyoloji Konferansı’nın ilki 18 Kasım 2017’de ve ikincisi 17 Kasım 2018’de yapılmıştı.
İlk Astrobiyoloji Konferansı’nda Mustafa Yücel, Yaşamın Başlangıcının Jeokimyasal ve Enerjetik Temelleri; Sema Zabcı Ekstrem Koşullarda Yaşayan Canlılar; Osman Demircan Yaşanabilir Öte Gezegenler; Mehmet Emin Özel Akıllı Yaşam Olasılıkları; Zeynep Bozkurt Yer-Ötesi Organik Maddenin Gezegenimize Taşınması; İhsan Onur Yiğit The Ideal of Lingua Cosmica as a Window to Study Human Cognition; ve Tevfik Uyar ise Astrobiyoloji’nin Bilimkurgudaki Yansımaları sunumunu yapmıştı. Sunumların yanı sıra güneş gözlemi de yapılmıştı.
Geçtiğimiz yıl ikinci konferansta Hasan Hüseyin Esenoğlu Çanakkale Göktaşında Aminoasit Arayışı; Tunç Çatal Uzay Araştırmalarında Mikrobiyal Yakıt Hücre Teknolojisi; Nazım Ata Fizyolojik Sınırlarının Zorlandığı Yerde İnsan; Memduh Sami Taner Türkiye’de Astrokimya Çalışmaları; Zehra Taşkın Yaşam Araştırmalarının Kökeni: Bir Bibliyometrik Yaklaşım ve Ersin Göğüş Dünya Dışı Yaşama Astrofiziksel Bakış sunumu ile katkı sağladı.

ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, astrobiyolojinin ülkemizde tanınmasını sağlamak, bu alanda yapılan çalışmaların sunulabileceği, çalışma yapan bilim insanlarının bir araya gelebileceği ve bilim severlerle buluşabileceği bir ortam hazırlamayı amaç ediniyor.
Öğretim üyelerinin sunumlarının yanı sıra öğrenciler de sunum yapabiliyor. Kendi çalışmalarıyla ilgili sunum yapmak isteyen lisansüstü ya da lisans düzeyi öğrencilerin en geç 15 Ekim’e kadar başvuruda bulunması gerekiyor. Poster sunumu için buradan başvuru yapabilirsiniz.
Etkinliğe katılım için kayıtlar 17 Ekim tarihinde açılacak. Konferansa katılım ücreti 30 TL olarak açıklandı.
ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı hakkındaki anlık gelişmeleri Twitter sayfasından takip edebilirsiniz;
Astrobiyoloji nedir?
ODTÜ Astrobiyoloji Konferansı Organizasyon Komitesi, astrobiyolojiyi açıklıyor: “İnsanlık göklere bakmaya başladığından beri evrende yalnız olup olmadığını merak etmektedir. Antik Yunan zamanında evrende yalnız olmadığımız kanısına varılmış olsa da, bu iddiayı destekleyecek bilgi ve teknolojiye sahip değillerdi. 20. Yüzyılın sonrlarında yapılan keşifler, dünya dışında da yaşamın olabileceği şüphesini güçlendirdi ve 21. Yüzyıl’ın başından itibaren, “Evrende yalnız mıyız?” sorusunu cevaplamaya yönelik çalışmalar hızlandırıldı (Depts.washington.edu, 2019). Astrobiyoloji alanındaki çalışmalar o zamandan beri her geçen gün hızlanarak devam etmektedir. Peki, nedir bu “Astrobiyoloji”?
Astrobiyoloji; basit tanımıyla evrendeki yaşamı çalışır (Cool Cosmos, 2019). Evrendeki yaşamı çalışabilmek için ise, öncelikle yaşamın kendisini, yaşamın oluşmasına olanak sağlayan koşulları ve gezegen sistemlerini anlamak gerekmektedir (Depts.washington.edu, 2019). Bu sebeple Astrobiyoloji, disiplinlerarası bir çalışma alanıdır. Biyoloji, astrofizik ve hatta jeoloji; dünya dışı yaşam olasılıklarını anlamakta önemli yere sahip bilim dallarının sadece bazılarıdır. Astrobiyologlar, genel olarak yaşamın nasıl ve hangi koşullarda oluşabileceğini çalışır.
Astrobiyoloji yeni bir araştırma alanı olmasına rağmen, NASA da dahil olmak üzere birçok kurum ve üniversitede bu alanda araştırmalar yürütülmektedir (Depts.washington.edu, 2019). Ülkemizde de astrobiyoloji alanında ve astrobiyoloji ile ilgili alanlarda birçok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmaların gelecekte de hızlanarak devam etmesi beklenmektedir.”
Kaynaklar;