Arktik yangınlar atmosfere çok yüksek miktarda karbondioksit (CO2) saldı. Kutup yangınlarının atmosfere saldığı CO2 emisyonunun, birçok ülkenin yıllık fosil yakıtlardan ortaya çıkarttığı CO2 emisyonuna yakın olduğu açıklandı.
Kuzey Kutbu daha önce görülmemiş orman yangınları ile boğuşuyor. Yangın, yeni uydu görüntüleri ile ortaya çıktı. Uydu görüntüleri Grönland, Sibirya ve Alaska’daki yangınları açıkça gösteriyor. Yangınlar ortalama olarak 1 ay önce başladı. Uydu fotoğrafçısı Pierre Markuse, ıssız ve vahşi toprakların yoğun olduğu alanlarda dumanın yükseldiğini gösteren görüntüler yayınladı. Fotoğraflar orman yangınlarını ve yanan turbaları (kömürleşmiş bitki kalıntıları) gösteriyor ve yangınların geride bıraktığı hasarın derecesini de ortaya koyuyor.

Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi’nden araştırmacı Mark Parrington, Arktik orman yangınları tarafından 1 Haziran – 21 Temmuz 2019 tarihleri arasında atmosfere salınan CO2 miktarının (CO2 emisyonunun) 100 megaton civarında olduğunu söyledi. Parrington bunun, Belçika’nın 2017 CO2 emisyonunun (126 megaton) tamamına yakın olduğunu söyledi.
Arktik yangınlar yüksek miktarda CO2 salıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), kuzey yarımküredeki yangınları “emsalsiz” olarak nitelendirdi. Örgüt, iklim krizine etki eden CO2 seviyelerinde meydana gelen artış konusunda da uyardı. WMO, “Haziran ayının başından bu yana, Copernicus Atmosfer İzleme Servisi, Arktik bölgede 100’den fazla yoğun ve uzun ömürlü orman yangını gözlemledi.” şeklinde bir açıklama yaptı.
Yalnızca haziran ayında bu yangınlar atmosfere 50 megaton karbondioksit salarak, İsveç’in yıllık toplam emisyonuna ulaştı. Dr. Parrington, “Mayıs-Ekim ayları arasında kuzey yarımkürede orman yangınları yaygın olmasına rağmen, bu yangınların enlem ve yoğunluğunun yanı sıra, yangın süresinin uzunluğu da olağandışı olmuştur.” dedi.
Kuzey Kutbu yangınları, Alaska ve Sibirya’da bazıları 100 bin futbol sahasını kapsayacak kadar geniş bir alanda ve şiddetli bir şekilde devam ediyor. Copernicus Atmosphere Monitoring Service, sadece Alaska’da bu yıl neredeyse 400 orman yangını kaydetti.
İsmail Bekar turbalıkların karbondioksit depolamasına değindi
Yangın ekoloğu İsmail Bekar da Twitter’dan bir paylaşım yaparak, bölgedeki yangınlar hakkında kısaca bilgi verdi.
İsmail Bekar, tweetlerinde, “Arktik bölgede 1 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında çıkan yangınların atmosfere saldığı karbondioksit miktarı (100 megaton) Belçika’nın 2017 yılındaki toplam karbondioksit salınımıyla (126 mt) neredeyse aynı. Temel sebep, hep kafamızda buzullar canlandırmasıyla bildiğimiz Arktik bölgenin şu günlerde eşi benzeri görülmemiş bir yangın aktivitesine sahne olması. Normal şartlar altında bölge çok fazla yangına maruz kalmıyor. Fakat buzul erimesi ve sıcaklıkların artması durumu değiştiriyor. Değişimin büyüklüğünü şöyle özetleyebiliriz: Sadece geçtiğimiz haziran ayında Arktik yangınları 50 megatonluk karbondioksit salınımına yol açmış. Bu değer 2010-2018 yılları Haziran ayı toplam salınımdan daha fazla.” dedi.
Ardından ise Bekar, bölgedeki turbalardan bahsetti: “Bu değişimin korkutucu yanlarından biri bölgede iklim değişikliği adına çok kritik bir ekosistemin mevcut olması: turbalıklar. Sanırım bu ekosistemler için uzun yıllar süren süreçlerin sonucunda oluşan bir çeşit toprak türü demek yanlış olmaz. Görünüş olarak çekici olmasalar da aslında çok kritik bir öneme sahipler: karbondioksit depolama. Bu ekosistemler ciddi oranda karbondioksit depolar. Tam da bu sebepten yangına maruz kalmaları çok tehlikeli çünkü atmosfere ciddi miktarda karbondioksit salınımı gerçekleşiyor.”
İsmail Bekar konuyla ilgili son tweetinde, permofrastların erimesine değindi. Daha sonra Bekar, bir makaleyi paylaşarak konuyla ilgili ileri okuma yapmak isteyenlere bir örnek verdi.
Kaynak;