Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular…
7.5 MİLYON YIL ÖNCEYE PENCERE AÇILDI
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyelerinin kurduğu Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları Derneği 10 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalara ilişkin basın açıklaması düzenledi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü öğretim üyeleri basın mensuplarına, Kapadokya Ürgüp Sofular köyü, Kayseri Yamula Barajı ve Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde yürütülen çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Program açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Nurşen Özkul Fındık, fakültenin yegâne amacının öğrenci yetiştirirken bir yandan da bilim dünyasına katkıda bulunmak olduğunu dile getirdi. Rektör yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Kibar Çetin, Kapadokya Paleontoloji Araştırmaları derneği üyesi de olan öğretim üyelerinin elde ettiği bulguların çok…
Bilim Nedir ve Bize Hangi Kapıları Açar?
“Kısaca” Bilim Nedir? Soru sormak, sonsuz bir devinime cesur bir adım atmak gibidir. Bir kere o adımı attıktan sonra geri dönüp bakmaz, hep daha ileri gidersiniz. Her soru tüm üretkenliği ile başka bir soruyu doğurur ve yanıt almak asla sizi doyurmaz. Hep daha fazlasını, nedenini ve nasılını merak edersiniz. Evet, bilimin insanı gün ışığıyla dolmuş aydınlık bir odaya doğru yönlendirmesinden bahsediyorum. Honoré de Balzac, “Herhangi bir bilimin anahtarı, soru işaretidir.” diyerek çok kişinin bu anahtarın peşinde durmaksızın koştuğu yolculuklara atıfta bulunmuş olabilir mi, ne dersiniz? Bu yazı dizisinde birbirinden farklı bilim dalları ile yolu kesişen ve bu yol arkadaşlığından büyük…
Türkiye’nin ilk antik DNA laboratuvarı
Antik DNA laboratuvarları antik kazılardan elde edilen biyolojik materyallerdeki nükleik asitleri izole edip analiz eden araştırma merkezleri olarak son dönemlerde oldukça gündemde. 2019 yılı içinde Hacettepe‘de kuruluşunu tamamlayarak açılan antik DNA laboratuvarının ardından, ilk antik DNA çalışmalarının ülkemizde nerede yapıldığını, Hacettepe Üniversitesi antik DNA laboratuvarına temel olan ilk çalışmaları araştırdık. 2012 yılında Prof. Dr. İnci Togan, ODTÜ’de, Türkiye’nin ilk antik DNA laboratuvarını kurdu. Bu laboratuvarda çalışmalar yapan araştırmacılardan biri de Yardımcı Doç. Dr. Mehmet Somel. ODTÜ’de Biyoloji alanında lisans ve biyoteknoloji programında yüksek lisans eğitimi gören Somel, Almanya’daki Leipzig Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nde çalışarak, Leipzig Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.…
Farklı yerlerdeyiz ama yedi ortak kural var
Yeni bir araştırmaya göre tüm kültürler aslında yedi ortak kural ve işbirlikçi davranışa bağlı. Araştırmacılar, dünyadaki 60 toplumun 600’den fazla kültürel kaydının derinlemesine analizine dayanarak, ahlaki değerler açısından ortak olan kurallarımızı tespit etti. Bu çalışmanın, alanında şimdiye kadarki en büyük örnek olduğunu belirtelim. “Herkes ortak yararı teşvik etmek için işbirliği yapmaya katılıyor.” Oxford Üniversitesi’nden antropolog Oliver Scott Curry, ortak kural ve işbirliği davranışını vurgulayarak “Herhangi bir yerdeki herkes ortak ahlaki kodu paylaşıyor.” dedi. Curry ve diğer araştırmacılar, Human Relations Area Files (Yale Üniversitesi tarafından barındırılan HRAF) adlı kültürlerarası çeşitlilik üzerine bir araştırma veritabanına girerek, ahlakın ortak kural ve işbirliğini geliştirmek için…