Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Merkezi kuruldu. ODTÜ’nün kurduğu bu yeni merkezle iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir faaliyetler için araştırmalar yapılacak. Merkez, 28 Ekim 2022 Cuma günü Resmi Gazete’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği ve…
ODTÜ’den yeni bir adım: İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Merkezi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) bünyesinde İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Merkezi kuruldu. ODTÜ’nün kurduğu bu yeni merkezle iklim değişikliğine karşı sürdürülebilir faaliyetler için araştırmalar yapılacak. Merkez, 28 Ekim 2022 Cuma günü Resmi Gazete’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Kalkınma Araştırma Merkezi Yönetmeliği’nin yayınlanmasıyla resmen kurulmuş oldu. İklim değişikliği ve küresel ısınma sorunu her geçen gün büyürken, dünyanın çeşitli noktalarında pek çok prestijli eğitim kurumunda bu konuda önlem alınması ve sorunların çözülmesi için enstitü ve fakülteler kurulmakta. Türkiye’de araştırma kapasitesi ve vizyonuyla kritik bir konumda olan ODTÜ’de de artık iklim değişikliğini merkezine almış bir merkez bulunuyor.…
Veri Bilimi için R kitabı Türkçe’ye çevrildi
“Veri Bilimi için R” kitabının Türkçe çevirisi herkese açık ve ücretsiz olarak yayınlandı. ETH Zürich'de Orman Yangınları üzerine çalışmalarını sürdüren İsmail Bekar'ın, Stony Brook Üniversitesinde Doktora sonrası çalışmalar yapan Bilgecan Şen ve Hacettepe Üniversitesinde Kazdağı göknarı üzerine doktora yapan Nurbahar Usta'yla birlikte editörlüğünü üstlendiği "Veri Bilimi için R" kitabı geniş bir ekip tarafından Türkçe'ye kazandırıldı. …
Bir Genetikçinin Dünyası’nı anlatan Cemre Uçaryılmaz’a Acı Veda
Azmi, çalışkanlığı ve renkli kişiliğiyle örnek bir insan olan Cemre Uçaryılmaz'ı unutmayacağız. Sevenlerinin başı sağ olsun. …
Biyobenzer İlaçlarda Arge’den Regülasyona Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu İçin Kayıtlar başladı!
Biyobenzer İlaçlarda Arge’den Regülasyona Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu İçin Kayıtlar başladı! TİTCK, TÜSEB ve Marmara Üniversitesi Eczacılık Fak. Farmasötik Biyoteknoloji ABD işbirliği, AIFD | Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS)/Pharmaceutical Manufacturers Association of Turkey , Klinik Araştırmalar Derneği- Turkish Clinical Research Association ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği destekleri ile 8-9 Nisan 2021 tarihleri arasında Bioexpo Online ile eş zamanlı düzenlenecek ” Biyobenzer İlaçlarda ArGeden Regülasyona Güncel Yaklaşımlar” Sempozyumu için kayıtlar açıldı. Sempozyumun konuları ise şöyle belirlendi: Tematik Oturumlar: 1- Biyobenzer İlaçların Üretim Prosesleri 2- Dünyada ve Türkiye’de Tedaviye Sunulan Biyobenzerler 3- Biyobenzer İlaçlarda Klinik Çalışmalar 4- Biyobenzer İlaçlarda…
En iyi olmak için en iyilere atıf verin
En iyi çalışmalara atıf vererek en önemli, en etkili makaleler arasında görünebilirsiniz. Plos One’da yayımlanan bir çalışmanın bulguları bunu gösteriyor. Bir araştırmaya göre, etkili olan araştırmalar bilimi ilerletmek için yapılan araştırmalardan ziyade önemli makalelere atıfta bulunanlar arasından çıkıyor. Yazarların, finansman politikalarını şekillendireceğini umduğu bu çalışma, düşük veya orta etkiye sahip makalelerin değerini sorguluyor. Makalenin yazarları, yayıncılık şirketi Elsevier Scopus veritabanından elde edilen 2003 yılında yaşam, sağlık, fizik ve sosyal bilimler alanlarında yayımlanan toplam 870 bin makaleyi analiz etti. Tüm alanlarda en çok alıntı yapılan makalelerin, daha az popüler makalelere göre daha çok alıntı yapılan önceki çalışmalara atıf yapma olasılığı daha…
Yurt dışında araştırmacı olmak
Yurt dışında araştırmacı olmak bazen zor bazen kolay görünebilir. Birçoğumuzun hemfikir olacağı nokta ne olursa olsun başka bir ülkeye alışmanın biraz zaman alacağıdır. Nature’da yayımlanan bir makale, ekibe yeni katılan bir araştırmacıyı ortama nasıl adapte edebileceğimizi açıklamaya çalışıyor. Araştırmacılar, bazen doğup büyüdükleri topraklardan ayrılarak çalışmasını daha iyi yürütebileceğini düşündüğü başka ülkelere gider. Nature Kariyer Topluluğu’ndan araştırmacı Lara Pivodic, başka bir ülkede çalışmalarını yürüten araştırmacılara nasıl yardımcı olunabileceğini kaleme aldı. Pivodic, yazısında 7 başlık altında yeni gelen araştırmacıya yardım etmenin inceliklerini açıkladı. Pivodic’in yazısını sizler için Türkçe’ye çevirdik. Sağlık bilimi araştırmacısı Lara Pivodic, çalışmaları için Belçika, Hollanda ve Birleşik Krallık dahil…
COVID-19 hastalarına deneysel bitkisel bir ilaç verildi mi?
COVID-19 hastalarına deneysel bitkisel ilaç verildiği iddiası gündemde. İddianın kaynağı ise bizzat ön baskı aşamasında iken yayımlanan çalışma. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bu çalışma, kısa süre sonra yayımdan kaldırıldı ancak makaleyi indirip okuyan kullanıcılardan birkaçı, aldıkları ekran görüntülerini sosyal medyada paylaştı. Dr. Nuriye Ortaylı da makaleyi okuyanlar arasında idi. Dr. Ortaylı, makaleyi okumakla kalmayarak bir yazı kaleme aldı ve çalışmayı, yazar kadrosundan izin süreçlerine kadar birçok konuda eleştirdi. Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nuriye Ortaylı, Yetkin Report‘ta yayımladığın yazısında Türkiye’de COVID-19 hastalarına adı açıklanmayan bir deneysel bitkisel kökenli ilaç verildiğini yazdı. Ön baskı yayınevi Research Square’de“Novel Treatment Approach To The Novel Coronavirus…
Hakemlerin kolay okuyabileceği bilimsel makale nasıl yazılır?
Bilimsel makale nasıl yazılır? Araştırma yapmak kadar makale yazmak, bu yayını bilim dünyasıyla paylaşmak da önemli. Bilimsel çalışmalar yürütenlerin sıklıkla anımsadığı "publish or perish" sözü de tam olarak bunu ifade ediyor. Peki makale nasıl yazılır?…
Korona günlerinde veri paylaşımı – Hataları önlemenin 6 yolu
Veri paylaşımı koronavirüs pandemisiyle birlikte önemli bir hal aldı. Peki, veri paylaşımıyla ilgili etik ilkeler, gizlilik ve özgülük gibi konularda endişeler neler? Veri paylaşımında dikkat edilmesi gereken altı yolu Nature dergisi editörleri, araştırmacıların verdikleri bilgilerin ışığında derledi. Araştırmacılar, COVID-19 salgınıyla mücadele etmek için kaynakları ve veri setlerini bir araya toplayarak acele ediyor ancak bu, veri paylaşımı konusunda yeni bir takım gizlilik, özgülük ve etik endişeleri beraberinde getiriyor. Koronavirüs salgını ortaya çıkmadan önce araştırmacılar, tamamen isteksiz değilse de verilerini paylaşma konusunda genellikle temkinli yaklaşıyordu. Pandemi, mevcut verilerin paylaşılması ve geliştirilmesi ile kaynakların birleştirilmesine karşı ilgi uyandırdı. Veri paylaşım platformu Dryad’ın ürün yöneticisi…
Rosalind Franklin 100 yaşında!
Rosalind Franklin’in, yani DNA’nın fotoğrafını çeken kadının, bugün 100. doğum günü. Rosalind Franklin 37 yıllık kısa ömründe tüm cinsiyetçi dışlamalara rağmen büyük başarılara imza atmış bir bilim kadınıydı. Bu kısa ömrüne DNA’nın keşfedilmesini sağlayan en önemli çalışmaları yaptı. Covid pandemisiyle mücadele ettiğimiz bugünlerde, DNA teknolojilerinin önemini herkes çok daha fazlasıyla fark etti. Rosalind Franklin tüm zor koşullara ve cinsiyetçi ayrımlara rağmen yürütüğü çalışmalar ve ortaya çıkardığı DNA fotoğrafı bugün bizim için çok daha önemli. Nice 100 yıllara Rosalind! Rosalind Franklin Kimdir? Rosalind Franklin 25 Temmuz 1920’de Londra’da dünyaya gözlerini açtı. Kız çocuklarına fizik ve kimya öğreten sayılı okuldan biri olan…