Sibirya’da Prehistorik döneme ait 40 bin yıllık bir kurdun kafatası ve beyin fosili bulundu. 40 santimetre uzunlukta olan kafatası, günümüz kurtlarından daha büyük olduğuna işaret ediyor.
Fosil, 2018 yazında Kuzey Yakutistan’ın Abyisky bölgesinde Tirektyakh Nehri kenarında bölge sakini olan Pavel Efimov tarafından keşfedildi. Efimov’un keşfinin ardından incelenen fosilin, en az 40 bin yıl öncesine tarihlenen Pleistosen kurdu olduğu anlaşıldı. Pleistosen kurdunun mamut benzeri kürkü ve büyük dişleri halen sağlamlığını koruyor. Kurdun öldüğünde iki ila dört yaşlarında bir yetişkin olduğu tahmin ediliyor.


İsveç Doğa Tarihi Müzesi’nin bilim insanları, Pleistosen avcının DNA’sını inceleyecek. Saha Cumhuriyeti Bilimler Akademisinden Albert Protopopov araştırmaya ilişkin, “Bu eşsiz bulgu, yumuşak dokuları korunmuş halde bulunan ilk Pleistosen kurdu niteliğinde. Fosili, hem görünüşünü yeniden canlandırmak adına, hem de günümüz kurtlarının evrimini aydınlatmak için, modern kurtlarla karışılaştırdığımız çalışmalar yapacağız.” dedi.

Pleistosen kurdunun kafasının 40 cm uzunlukta olması, boyları 66 ila 86 cm arası değişen modern kurtların tüm vücutlarının neredeyse yarısı bir boyuta denk geldiğini ve haliyle günümüz kurtlarından çok daha büyük olduğunu gösteriyor.

50 bin yıllık mağara aslanı fosili
Keşif, Tokyo’da Yakutlu ve Japon bilim insanları tarafından hazırlanan “Yünlü Mamut / Woolly Mammoth” sergisinde tanıtıldı. Sergide kurt fosilinin yanısıra soğuk zeminden ötürü iyi korunmuş halde bulunan bir mağara aslanı fosili de tanıtıldı. “Spartak” adı verilen yavru aslan, 40 cm uzunluğunda ve yaklaşık 800 gram ağırlığında. Siberian Times gazetesine göre, geçtiğimiz Eylül ayında Tirekhtykh Nehri kıyısında bir bölge sakini mağara aslanı fosilini keşfetti. Araştırmacılar, hayvanın 50 bin yıl öncesinde yaşadığını ve öldüğünde hayvanın bir buçuk ila iki aylık arasında olduğunu tahmin ediyor.

Mağara aslanı ve Pleistosen kurdu, Rusya’nın Sibirya ormanlarında bulunan ilk iyi korunmuş fosiller değil. 2015 yılında, Saha Cumhuriyeti Bilimler Akademisi’ndeki bilim insanları, Uyan ve Dina adlı iki eski aslan yavrularının keşfedildiğini açıkladı. Başlangıçta 12 bin yıl öncesine tarihlenen fosillerin daha sonra 25 bin ila 55 bin yıl öncesine tarihlendiği ifade edilmişti.
Paleontolog Albert Protopopov Yakutia Media’ya yavru aslanın “mükemmel bir şekilde korunduğunu” söyledi. Protopopov, “Bütün uzuvları var, ciltte dış yaralanma izleri yok ve bu yeni mağara aslanı fosili 2015’te bulunan aslandan bile daha iyi korunmuş.” şeklinde konuştu.


National Geographic’ten Sarah Gibbens, mağara aslanlarının yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar Avrupa bozkırlarında dolaştığını yazdı. Gibbens, bilim insanlarının tarih öncesi yaratıkların önemini daha iyi anlayabildiğini ve bulgularını mağara aslanlarını tekrar hayata döndürme ihtimalini araştırmak için kullanabileceklerini ifade etti.
Uyan ve Dina’nın keşfinden sonra Saha Cumhuriyeti Bilimler Akademisi, “Yavruların iyi korunmuş yumuşak dokulara sahip olduğu göz önüne alındığında, klonlanabileceklerine inanıyoruz. Ancak bu çalışmanın sonuçlarını iki veya üç yıl içinde konuşabiliriz.” şeklinde açıklama yaptı.
Fosiller bilim dünyasının gündeminde
Sosyal medyada birçok kullanıcı fosillerle ilgili paylaşımlarda bulundu. John Carlos Baez isimli kullanıcı, “40.000 yıl sonra hala hırıldayan dev bir Pleistosen kurdunun başı Sibirya’nın doğusundaki Yakutia’nın donmuş topraklarında bulundu! Kürkü, dişleri ve beyni sağlam.” şeklinde yazdı. Tweetin devamında ise Baez, diğer bir fosil olan mağara aslanına değindi. Baez, “Geçen yıl mağara aslanının yavrusunu buldular! Yaklaşık 50.000 yaşında, ancak bir aylıkken öldü. Mağara aslanları, “Avrasya Mağara Aslanı”, Avrupa, Rusya ve Alaska’da yaşadı. 13,000 yıl önce, son buzul döngüsünün sonuna yaklaşınca soyları tükendi.” dedi.
Last year they found the cub of a cave lion! It's about 50,000 years old, but it died at the age of one month.
Cave lions, Panthera spelaea, lived in Europe, Russia, and Alaska. They went extinct 13,000 years ago, near the end of the last glacial cycle.
(continued) pic.twitter.com/4vfotKYUhZ
— John Carlos Baez (@johncarlosbaez) June 9, 2019
Manchester Üniversitesi’nden Profesör Jamie Woodward da bir tweet attı: “Zaman içinde donmuş, bir başka mükemmel korunmuş mağara aslanı yavrusu Sibirya’da keşfedildi. 30.000 yıl önce donmuş topraklara gömüldü.”
Buz devri ekoloğu Dr. Jacquelyn Gill, Woodward’ın tweetini yorum olarak, “Çekimlerimiz sırasında gördüğümüz buydu!” dedi. Gill’i geçtiğimiz aylarda Twitter’dan duyurduğu “30 bin yıllık kuş fosili” keşfiyle biliyoruz.
That’s the one we saw during our filming! pic.twitter.com/4TcPQVTz5q
— Dr. Jacquelyn Gill (@JacquelynGill) June 5, 2019
Evrim biyoloğu ve TV sunucusu Dr. Tori Herridge ise iki noktaya değinerek kurt fosili hakkında yazdı. Herridge, “Birincisi yeni keşif değil, geçen yaz bulunmuş. İkincisi 40 bin yıllık değil, 32 bin yıllık.” dedi.
Right, so that Ice Age wolf that everyone keeps tweeting about: 1. Hasn’t just been discovered (that happened last summer), 2. Is *32,000* years old (NOT 40,000).
The new scans are cool, though. That’s true.
My phone snap of it, fresh off the tusk hunters’ boat: pic.twitter.com/SoMQ0SsVVw
— Tori Herridge (@ToriHerridge) June 11, 2019
Kaynaklar;