Tetanoz vakası, Amerika Birleşik Devletleri’nin Oregon eyaletinde 2017 yılında, 30 yıllık aranın ardından görülmüştü.
Oregon’da doğduğundan beri hiç aşı olmayan 6 yaşında bir çocuk, 2017’de ailesinin çiftliğinde oynarken alnını kesti. Yara evde temizlendi ve dikildi. Altı gün sonra aile çocuğu hastaneye götürdü. Doktorlar çocuğu tedavi etmeye başladılar. Çocuğun rahatsızlığı toprakta bulunan bakteriyel sporların neden olduğu ağrılı ve hatta ölüm riski taşıyan tetanozdu.
Portland’daki OHSU Doernbecher Çocuk Hastanesi’nde pediatrik enfeksiyon hastalıkları uzmanı olan Dr. Judith Guzman-Cottrill, karanlık bir odada sedasyon (sakinleştiricili tedavi) yapan çocuğun tedavisiyle ilgilendi. Bu süreçte çocuk, tetanozun yol açtığı saldırgan spazmları durdurması için ilaçlar kullanmasına rağmen, yanında bulunan bir kişi normal bir sesle bile konuşsa, tüm vücudu geriliyordu.
Guzman-Cottrill ve ekip arkadaşları, bu hafta çevrimiçi bir dergi olan Morbidity and Mortality Weekly Report’ta (Hastalık ve Ölüm Oranı Haftalık Raporu) çocuğun durumunu açıkladı. Raporda, çocuğun, hastanede 47 gün yoğun bakımda olmak üzere 54 gün geçirdiği yazıyor. Çocuğun, hastaneye girdikten 50 gün sonra yardım alarak 20 feet yürüyebildiği ve hastaneden ayrıldıktan sonra, 17 gün rehabilitasyon tesisinde tedavisine devam ettiği açıklandı.
Rapordaki dikkat çekici bir ayrıntı ise, ebeveynlerinin hiçbir aşı yaptırmadığı çocuklarının bu tedavilerden sonraki hastane bakım faturası 811 bin 929 dolara ulaşmasıydı (hava ambulansının maliyetini, rehabilitasyon tesisinde kalmayı ve gerekli bakım hizmetini içermiyor).
Tetanoz aşısı nedir? Çocuklukta yapılan aşı bizi ömür boyu korur mu?
Tetanoz hastalığının oluşması için birçok faktör var. Tetanoz, vücuttaki bir yaradan oluşabilmektedir. Steril olmayan metal aletlerden, yanıklardan, ya da vücuda batan demir, metal cisimlerden ortaya çıkabilir. Tetanoz bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen aşı ile korunulabilir.
Çocukların, yaşamlarının ilk yıllarında tetanoz koruması içeren beş doz; okul çağında ise takviye aşı olmaları gerekmektedir. Yetişkinlerin korunmalarını sağlamak için ise her 10 yılda bir destek dozu almaları gerekiyor. Hamilelerin ise daha önce yapılmış olsa bile tekrar aşı olmaları gerekir.
Unutulmaması gereken nokta ise, ne aşılamanın ne de enfeksiyonun, tetanoza karşı ömür boyu bağışıklık kazanmadığıdır.
Tetanoz vakası ve aşı tartışmaları
Twitter’da, Can Kemal Özer isimli yazar aşı karşıtı bir tweet attı. Özer, “7 bölgeden aynı zamanda doğan aynı gelir seviyesinde bin bebeğe 3 yıl tüm aşıları yapalım. Bin bebeğe aynı süre hiç aşı yapılmasın. 5 yıl izlensin. Hangisi daha çok hastalanır, hangisi hangi hastalıklara yakalanır görelim. Neticeye göre hüküm verelim. Var mısınız?” şeklinde bir yorumda bulundu.
AŞI TEKLİFİ:
7 bölgeden aynı zamanda doğan aynı gelir seviyesinde
BİN bebeğe 3 yıl tüm aşıları yapalım
BİN bebeğe aynı süre hiç aşı yapılmasın5 yıl izlensin
■ Hangisi daha çok hastalanır
■ Hangisi hangi hastalıklara yakalanır
Görelim
Neticeye göre hüküm verelim
Var mısınız?— Kemâl Özer كمال اوزر (@cankemalozer) March 5, 2019
Can Kemal Özer’in bu ilginç teklifine gelen tepkileri sizler için derledik;
Aşılar zaten yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda insan sağlığını olumsuz etkileyen hastalıkları eradike etmek adına ortaya çıkarılmıştır, şuan tekrardan başa dönerek aşının faydalılığını sorgulamak gereksizdir, aşının çıkış amacını düşünüp sorguladığımızda her düşünen bireyin +
— Nurdan Aydın (@nurdaanaydin) March 7, 2019
4 yıldır aynı yerde Aile hekimi olarak görev yapmaktayım; bu süre zarfında binlerce bebeğe ve çocuğa aşı yaptık ama; benden önceki dönemde 1 yaş aşısı yapılmayan bir çocukta (2013 doğumlu) kızamık hastalığı ortaya çıktı..! Tanı kesinleşti.Bilmem anlatabildim mi..!
— Mehmet C. Ünlüsoy (@Mehmet_C_06_63) March 6, 2019
Abi sen olayı çok karıştırmışsın önce ateş sonra tekerlek, aşı en sonraki kısım. Sıralamaya böyle devam etmelisin
— 🍁Düşünen Hayvan🦎 (@dusunenhayvan_) March 7, 2019
asi olmayan zamanlarda sakat lalan olen yeterince cocuk var zaten asik veysel bile gozlerini bu yuzden kaybetmis onlara sayin
— miroglu (@miroglu15231614) March 6, 2019
Ülkemiz çocuk felcinden arındı. Nasıl oldu sizce ? Son çocuk felci vakası kasım 1998’de Ağrı ‘da görüldü. Bu bilgi ile gözleri dolar insanın
— Beyhan Bulgurlu (@beyhangoksan) March 7, 2019
Bütün aşı karşıtlarına sorduğum soruyu soruyorum daha cevap veren olmadı; çocuğunuz kaza geçirip açık yarası olsa tetanoz aşısı, sokak köpeği ısırsa kuduz aşısı yaptırmaz mısınız? Yaptırırsanız neden? Çocuğunuzun kuduz olma riskini göze alır mısınız?
— brez alp dede (@pandispanya_) March 7, 2019
https://twitter.com/battalgazi_1299/status/1103349475324633088?s=21
Mesela 1000 bebeğe kızamık aşısı yapmamak demek, bunların içinden bir tanesinin ensefalit (beyin iltihabı) olmasını ve sakat kalma yahut ölme ihtimalini kabul etmek demektir. Kim bebeği için bu ihtimali kabul eder?
— فيضي (@drfeyzauzum) March 6, 2019
Kaynak; https://www.statnews.com/2019/03/07/nightmarish-tale-tetanus-unvaccinated-child/